Mais i Lillehammer kommune
Kollegalæring avgjørende for «storskalaforsøket » i Vingrom.
.jpg)
Maisåkeren skapte stor interesse fra kollegaer.
Foto: Privat
Petter Hattestad er en del av et nettverk av mjølkeprodusenter som er i gang med maisdyrking langs Mjøsa. Storskalaforsøket til Petter ble etablert på et leid areal som Nye Veier hadde gjort en del undersøkelser på i forbindelse med med planlagt utbygging av E6. Arealet var høstpløyd, det ble gjødslet med 6 tonn husdyrgjødsel og var klar for såing 1/5. Jordtemperaturen lot vente på seg og først 13/5 var temperaturen høy nok. Arealet ble harvet på nytt og trolig hadde det en god effekt på ugraskampen.
4,5 tonn pr. dekar
.jpg)
Fornøyd bonde: Petter Hattestad ved maisstakken.
Foto: Privat
Nesten fem måneder senere var værutsiktene for regn/frost slik at det var siste mulighet for innhøsting. Arealet var overgjødslet 16. mai og ugrasprøytet en gang 10. juni. Petter roser entreprenøren fra Helgøya som leverte en totalpakke med alt fra såfrø, startgjødsling og høsting. Den totale prisen med innleide tjenester kom på 65 000 kroner. Arealet på 33 dekar ble lagt i stakksilo med halm (15-20 cm tjukt) som underlag. Totalt tror Petter at det ble høstet 4,5 tonn per dekar.
40 % av fôrrasjonen
Fra nyttår har mais utgjort omtrent 40 % av den totale grovfôrrasjonen til de mjølkende. Sammen med 2. og 3. slått syns Petter og heiagjengen fra Tine og NLR at fôrrasjonen balanserer godt nå. 2. slåtten har 168 gram råprotein og 3 slåtten 183 gram råprotein. Per nå fôres det med Drøv Fase 1 låg, men planen er å skifte til Drøv Fase 1 ved neste fylling. Ureaverdien ligger i nedre sjiktet nå, mens tørrstoffinnholdet i melka er veldig bra.
Same procedure as last year
Til sommeren er planen «same procedure as last year» så lenge det er mulig å få ei totalpakke fra entreprenøren. Maisåkeren ga mersmak, lite arbeid, stor interesse fra kollegaer og kyr som melker godt. Bedre blir det ikke utrykker, den nyoppstarta melkeprodusenten som i 2025 har en kvote på 330 000 liter og 42 ammekyr.